5 gouden isolatietips


Energie besparen en duurzamer leven begint bij de isolatie van je huis. Je kunt zelf kleine dingen aanpassen om te voorkomen dat er koude lucht binnenkomt, maar als je écht duurzaam wilt leven is een goede isolatie van levensbelang.

1. Voorkom verlies van warmte aan radiatoren 


Door reflecterende radiatorfolie achter je radiator te plaatsen, wordt de warmte als het ware naar binnen gekatapulteerd. Warmte die eventueel langs de muren kan verdwijnen, komt dan weer de huiskamer binnen.

2. Laat geen warme lucht ontsnappen 


Heel vaak ontsnapt warme lucht via kleine spleten in ramen en deuren. Door je ramen deuren te isoleren met tochtstrips, komt er geen koude lucht naar binnen en blijft de warme lucht in de kamer.

Waar plaats je tochtstrips? 


Aan de buitendeuren, binnendeuren en deuren naar onverwarmde ruimtes zoals de garage of de bijkeuken plaats je best tochtstrips. Dit doe je aan de onderkant van de deuren en eventueel aan de bovenkant ervan. Ook naden en kieren aan ramen trekken tocht aan, deze plaatsen controleer je door je hand of een aansteker voor de spleten te houden. Waar het tocht, plaats je een tochtstrip.

Het aanbrengen van tochtstrips is een makkelijke manier om op korte termijn resultaat te boeken, maar als je veel spleten en kieren in huis hebt, is het aan te raden om deze te laten vullen. Je kunt ramen en deuren vervangen, of de gaten dichtspuiten met isolatieschuim.

3. Isoleer met duurzame materialen 


Bouwmaterialen zijn verantwoordelijk voor zo'n 15 tot 18 % van de totale milieu-impact van een gebouw. Kies daarom voor duurzame materialen, en beperk de milieu-impact van jouw huis.

Welke isolatiematerialen zijn duurzaam? Hier vind je alvast een overzicht: 
  • Kurk
  • Vlas
  • Gerecycleerd katoen
  • Houtvezel
  • Hennep
  • Cellulose 
  • Thermokussens
  • Leem en stro

4. Ga voor een grondige renovatie


De beste manier om te isoleren, is door enkele delen van je huis te laten renoveren. Of het nu gaat om kleine klusjes of grote renovaties, deze aanpassingen geven het beste resultaat. Isoleer het dak, de zoldervloer of een bijruimte voor een optimale, duurzame en energiezuinige woning.

Dak 

De meeste warmte in huis gaat verloren via het dak. Als jouw dak niet of slecht geïsoleerd is, kan er tot 30% energie verdwijnen. Je verbruikt daardoor enorm veel energie, die op zijn beurt weer via het dak verdwijnt. Niet alleen je portemonnee, maar ook de planeet zullen je dankbaar zijn. Hoe begin je aan de isolatie van je dak? Een dak isoleren kan op verschillende manieren:


  • Isoleren langs de binnenzijde is ongetwijfeld de goedkoopste vorm van dakisolatie. Hiervoor gebruikt men hoofdzakelijk minerale wollen of isolatieplaten. Hoe men het isolatiemateriaal plaatst hangt dan weer af van de dakconstructie. 
  • Isoleren langs de buitenkant gebeurt vooral bij het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking. Deze methode is handig wanneer de kamer onder het dak al volledig is afgewerkt. Bovendien voorkomt het ruimteverlies. 
  • Zoldervloerisolatie is de makkelijkste oplossing als je nooit op zolder komt. De isolatiemethode is afhankelijk van het type vloer. Voor holle vloeren is glaswol aan te raden, voor massieve vloeren gebruikt men vaak drukvaste isolatieplaten


Muren 

Voelen jouw muren ijskoud aan? Dan kan er tot 20% energie door de muren verdwijnen. Indien je woning van na 1960 dateert, zit er waarschijnlijk een spouw tussen de binnen- en buitenmuur. Deze spouwmuren kan je makkelijk isoleren. Heb je geen - of een te smalle - spouw? Dan kan je ook isolatiemateriaal aanbrengen op de muren. Dit kan zowel langs binnen als langs buiten:
  • Isoleren langs de buitenkant met of buitengevelisolatie is de beste optie. Je geeft je huis als het ware een dikke jas door het isolatiemateriaal op de buitenkant de bevestigen. Je huis zal er anders uitzien, daarom heb je hier een vergunning voor nodig. Vraag die op tijd aan via het Omgevingsloket. Bij rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan. 
  • Isoleren langs de binnenkant is de beste oplossing wanneer je geen spouw hebt en/of geen vergunning voor buitengevelisolatie krijgt. 

Ramen en deuren 

Slecht geïsoleerde ramen en deuren laten niet alleen veel warmte ontsnappen, ze zorgen ook voor maar liefst 15% warmteverlies! Hoog tijd dus om dit aan te pakken. Hebben jouw ramen nog enkel glas? Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw woonplezier is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas, ook als je kozijnen nog goed zijn. Spleten bij de deuren kun je dichten met tochtstrips, je kunt ze dichtspuiten met isolatieschuim of je kunt je deuren laten vervangen. De keuze is aan jou, deze beslissing neem je best afhankelijk van eventuele andere renovaties in huis.

Subsidies voor isolatie 

Vanaf 15 augustus 2019 is er een nieuwe subsidie voor isolatie. Als je gevelisolatie combineert met het isoleren van je dak, spouwmuur, vloer of ramen, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Kijk voor alle voorwaarden op Subsidie energiebesparing eigen huis.

5. Ventileer en isoleer


Het klinkt tegenstrijdig, maar door je huis elke dag goed te ventileren zorg je ervoor dat je huis sneller warm wordt. Zet ventilatieroosters open en zorg er iedere dag voor dat frisse buitenlucht je huis binnenkomt. Buitenlucht is droger dan de lucht in huis, en drogere lucht is gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. 

Koelen, ventileren én verwarmen op een energiezuinige manier, kan met radiatoren welke beschikken over de Low H2O-technologie. In tegenstelling tot traditionele radiatoren bevatten Low-H2O radiatoren tot 90% minder water. Beter isoleren en energiezuinig verkoelen en verwarmen in één klap. Dat kan met de Jaga Low H2O-technologie. 


Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contactformulier